Allmänna villkor
Artikel 1 - Definitioner I dessa villkor avses med: Ångerfrist: den tidsperiod inom vilken konsumenten kan utöva sin ångerrätt; Konsument: den fysiska person som inte handlar inom ramen för sin yrkesmässiga eller affärsmässiga verksamhet och ingår ett avtal på distans med näringsidkaren; Dag: kalenderdag; Långtidsavtal: ett avtal på distans avseende en serie produkter och/eller tjänster, vars leverans- och/eller mottagningsförpliktelser är spridda över tid; Hållbar medie: varje medium som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är riktad till honom personligen, på ett sätt som möjliggör framtida åtkomst och oförändrad reproduktion av den lagrade informationen. Ångerrätt: konsumentens möjlighet att frånträda avtalet inom ångerfristen; Näringsidkare: den fysiska eller juridiska personen som erbjuder produkter och/eller tjänster på distans till konsumenter; Avtal på distans: ett avtal som ingås inom ramen för ett system för distansförsäljning av produkter och/eller tjänster, där enbart kommunikationsteknik används fram till och med avtals ingående; Kommunikationsteknik på distans: ett medel som kan användas för att ingå ett avtal utan att konsumenten och näringsidkaren träffas samtidigt i samma rum. Allmänna villkor: näringsidkarens aktuella allmänna villkor.
Artikel 2 – Ångerrätt Konsumenten har rätt att inom en ångerfrist om 30 dagar utan att ange någon anledning ångra avtalet. Under ångerfristen ska konsumenten hantera produkten och förpackningen noggrant. Om konsumenten utövar sin ångerrätt ska han returnera produkten med alla tillbehör som levererats och om möjligt i originalskick, i enlighet med rimliga instruktioner från näringsidkaren.
Artikel 3 – Tillämpning Dessa allmänna villkor är tillämpliga på varje erbjudande från näringsidkaren och varje avtal som ingås på distans samt beställningar mellan näringsidkaren och konsumenten. Innan ett avtal på distans ingås ska texten till dessa allmänna villkor göras tillgänglig för konsumenten. Om detta inte rimligen är möjligt, ska det innan avtalet ingås anges att de allmänna villkoren finns att läsa hos näringsidkaren och de ska på begäran av konsumenten skickas kostnadsfritt så snart som möjligt. Om avtalet på distans ingås elektroniskt, kan texten till dessa allmänna villkor, till skillnad från föregående stycke, innan avtalet ingås, göras tillgänglig för konsumenten på elektronisk väg så att konsumenten enkelt kan lagra den på ett hållbart medium. Om detta inte rimligen är möjligt, ska det innan avtalet på distans ingås anges var de allmänna villkoren kan läsas elektroniskt och att de på begäran av konsumenten kommer att skickas elektroniskt eller på annat sätt kostnadsfritt. Om, utöver dessa allmänna villkor, även specifika produkt- eller tjänstevillkor är tillämpliga, gäller andra och tredje stycket i tillämpliga delar, och konsumenten kan vid eventuella motsägelser alltid åberopa den bestämmelse som är mest förmånlig för honom. Om någon eller några bestämmelser i dessa allmänna villkor på något sätt är ogiltiga eller ogiltigförklaras, förblir avtalet och dessa villkor i övrigt giltiga och den aktuella bestämmelsen ska ersättas genom ömsesidig överenskommelse med en bestämmelse som så nära som möjligt motsvarar syftet med den ursprungliga. Situationer som inte regleras i dessa allmänna villkor ska bedömas "i andan" av dessa villkor. Oklarheter om tolkningen eller innebörden av en eller flera bestämmelser i våra villkor ska tolkas "i andan" av dessa allmänna villkor.
Artikel 4 – Erbjudandet Om ett erbjudande har en begränsad giltighetstid eller sker under vissa villkor, ska detta tydligt anges i erbjudandet. Erbjudandet är frivilligt. Näringsidkaren har rätt att ändra och justera erbjudandet. Erbjudandet ska innehålla en fullständig och korrekt beskrivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Beskrivningen ska vara tillräckligt detaljerad för att konsumenten ska kunna göra en korrekt bedömning av erbjudandet. Om näringsidkaren använder bilder ska dessa vara en sanningsenlig återgivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Uppenbara misstag eller fel i erbjudandet binder inte näringsidkaren. Alla bilder, specifikationer och uppgifter i erbjudandet är vägledande och kan inte ge upphov till skadestånd eller avtalets upplösning. Bilder på produkter är en sanningsenlig återgivning av de erbjudna produkterna. Näringsidkaren kan inte garantera att de visade färgerna exakt matchar de faktiska färgerna på produkterna. Varje erbjudande ska innehålla sådan information att det för konsumenten är klart vilka rättigheter och skyldigheter som är kopplade till godkännandet av erbjudandet. Detta gäller särskilt: de eventuella fraktkostnader; hur avtalet kommer att ingås och vilka åtgärder som krävs för att ingå det; om ångerrätten gäller eller inte; betalnings-, leverans- och genomförande av avtalet; den tidsfrist inom vilken erbjudandet ska accepteras, eller tidsperioden under vilken näringsidkaren garanterar priset; eventuella andra språk än svenska där avtalet kan ingås; samt konsumentens rätt att kontrollera och om så önskas korrigera de uppgifter som han har lämnat i samband med avtalet.
Artikel 5 – Avtalet Avtalet ingås, med beaktande av vad som sägs i punkt 4, när konsumenten accepterar erbjudandet och uppfyller de angivna villkoren. Om konsumenten accepterar erbjudandet elektroniskt, ska näringsidkaren omedelbart bekräfta mottagandet av acceptansen elektroniskt. Så länge inte mottagandet av acceptansen har bekräftats av näringsidkaren, kan konsumenten häva avtalet. Om avtalet ingås elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkra den elektroniska överföringen av data och skapa en säker webbmiljö. Om konsumenten kan betala elektroniskt, ska näringsidkaren vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Näringsidkaren kan inom ramen för lagstiftning kontrollera om konsumenten kan uppfylla sina betalningsförpliktelser, samt alla relevanta faktorer som är viktiga för att ingå avtalet. Om näringsidkaren på grund av denna kontroll har rimliga skäl att vägra ingå avtalet, har han rätt att vägra en beställning eller begära särskilda villkor för genomförandet. Näringsidkaren ska bifoga följande information skriftligen, eller på ett sätt som gör det möjligt för konsumenten att lagra informationen på ett hållbart medium: a) adressen till företagets lokaler där konsumenten kan lämna klagomål; b) de villkor och hur konsumenten kan utöva ångerrätten, eller ett tydligt meddelande om att ångerrätten inte gäller; c) information om garantier och efterköpsservice; d) de uppgifter som ingår i artikel 4 punkt 3, om inte näringsidkaren redan har gett dem till konsumenten före avtals genomförande; e) villkor för att säga upp avtalet om det är ett avtal av mer än ett års varaktighet eller ett avtal på obestämd tid. Vid ett långtidsavtal gäller föregående bestämmelse endast för den första leveransen. Varje avtal ingås under förutsättning att de aktuella produkterna finns tillgängliga.
Artikel 6 – Ångerrätt Konsumenten har rätt att utan att ange något skäl frånträda avtalet inom en period av 30 dagar. Ångerfristen börjar löpa från och med den dag då konsumenten eller en tredje part som konsumenten har utsett, och som inte är transportören, fysiskt tar besittning av den sista varan. Om avtalet avser flera varor som levereras separat, börjar ångerfristen löpa från och med den dag då konsumenten eller en tredje part som konsumenten har utsett, fysiskt tar besittning av den sista varan. För att utöva sin ångerrätt ska konsumenten informera näringsidkaren om sitt beslut att frånträda avtalet genom ett entydigt uttalande (t.ex. ett brev, fax eller e-post). Konsumenten kan använda den bilagda standardformuläret för ångerrätt, men det är inte obligatoriskt. För att ångerrätten ska kunna utövas i tid, är det tillräckligt att konsumenten skickar sitt meddelande om utövandet av ångerrätten innan ångerfristen har löpt ut.
Artikel 7 – Ångerrättens konsekvenser Om konsumenten frånträder avtalet, ska näringsidkaren utan onödigt dröjsmål och senast 30 dagar från den dag då meddelandet om ångerrätt mottogs, återbetala alla betalningar som gjorts, inklusive fraktkostnader (med undantag för de extra kostnader som följer av att konsumenten valt ett annat leveranssätt än det billigaste standardalternativet som erbjuds av näringsidkaren). För återbetalning använder näringsidkaren samma betalningssätt som konsumenten använde vid den ursprungliga transaktionen, såvida inte konsumenten uttryckligen har gått med på något annat. Under inga omständigheter får konsumenten debiteras för återbetalningen. Näringsidkaren kan vänta med återbetalningen tills han har mottagit produkterna, eller tills konsumenten har bevisat att produkterna har skickats tillbaka, beroende på vad som inträffar först.
Konsumenten ska utan onödigt dröjsmål och senast 30 dagar efter dagen då han meddelade näringsidkaren om sitt beslut att frånträda avtalet, returnera produkterna eller överlämna dem till näringsidkaren eller någon annan som han har utsett. Tidsfristen anses vara uppfylld om konsumenten skickar tillbaka produkterna innan 30 dagar har gått. Konsumenten bär de direkta kostnaderna för att returnera produkterna, om inte annat har avtalats. Konsumenten ansvarar endast för en eventuell värdeminskning av produkterna om denna beror på hantering av produkterna som inte är nödvändig för att fastställa produkternas art, egenskaper och funktion.
Artikel 8 – Uteslutning av ångerrätten Näringsidkaren kan utesluta ångerrätten för vissa typer av produkter och tjänster. Ångerrätten gäller inte för produkter som:
a) är förseglade och som inte är lämpliga för retur av hälsoskäl eller hygieniska skäl om förseglingen har brutits efter leverans,
b) är skräddarsydda eller tydligt anpassade enligt konsumentens specifikationer,
c) snabbt förlorar sitt värde, såsom livsmedel eller andra produkter med kort hållbarhet,
d) inte går att återlämna på grund av sin natur, eller
e) konsumenten uttryckligen har begärt att varan levereras under specifika omständigheter och näringsidkaren har tillhandahållit detta.
Artikel 9 – Priser Under den tid som i erbjudandet anges, får de priser som anges på erbjudna produkter eller tjänster inte ändras, förutsatt att ingen uppenbar felaktighet har inträffat. Om en produkt eller tjänst säljs till ett felaktigt pris, har näringsidkaren rätt att häva avtalet om konsumenten inte har fått produkten eller tjänsten än. Om konsumenten redan har betalat för en produkt som inte levererats än, ska han få full återbetalning.
Artikel 10 – Betalning Konsumenten är skyldig att betala det belopp som anges i avtalet vid beställningens godkännande. Näringsidkaren ska vidta alla rimliga åtgärder för att säkerställa att betalningsinformationen är korrekt och skyddad. Betalning kan ske genom de metoder som anges på webbplatsen, och näringsidkaren får vägra att acceptera betalningssätt som inte är godkända på den webbplatsen.
Artikel 11 – Leverans Näringsidkaren ska leverera den beställda produkten eller tjänsten inom den angivna tidsperioden. Om produkten inte kan levereras inom den angivna tiden, ska näringsidkaren informera konsumenten och ange när den förväntas bli tillgänglig. Om en beställd vara inte kan levereras inom angiven tid, har konsumenten rätt att annullera avtalet och få tillbaka det belopp han redan har betalat.
Artikel 12 – Garanti och reklamation Om en produkt eller tjänst inte uppfyller de förväntningar som anges av näringsidkaren, har konsumenten rätt att reklamera varan enligt gällande konsumentlagstiftning. Det innebär att konsumenten kan kräva att produkten repareras, byts ut eller får pengarna tillbaka om den är defekt eller inte överensstämmer med avtalet. Näringsidkaren är ansvarig för fel som upptäcks inom två år efter leverans.
Artikel 13 – Hantering av klagomål Konsumenten kan klaga på produkter eller tjänster som inte motsvarar det som avtalats eller som på annat sätt är bristfälliga. Om en konsument har en klagomål, ska detta göras skriftligen till näringsidkaren så snart som möjligt. Näringsidkaren ska bekräfta mottagandet av klagomålet och ge en lösning inom en rimlig tidsram, vanligtvis inom 30 dagar. Om en lösning inte kan nås, kan konsumenten vända sig till en relevant myndighet för att få ytterligare hjälp.
Artikel 14 – Ansvar Näringsidkaren ansvarar för att de varor eller tjänster som erbjuds är i enlighet med avtalet och uppfyller gällande lagkrav. Om det finns brister i varorna eller tjänsterna som kan hänföras till näringsidkarens fel eller försummelse, ska näringsidkaren åtgärda detta genom att reparera, byta ut eller återbetala beloppet enligt de villkor som gäller för reklamationer och garantier.
Artikel 15 – Force Majeure Båda parter, både konsumenten och näringsidkaren, är inte ansvariga för förlorade prestationer som beror på omständigheter som ligger utanför deras kontroll, såsom naturkatastrofer, krig, strejker, brand, tekniska fel eller andra oförutsedda händelser som gör det omöjligt att fullgöra avtalet.
Artikel 16 – Ändringar i avtalet Näringsidkaren förbehåller sig rätten att ändra villkoren i detta avtal. Ändringar ska meddelas konsumenten i god tid innan de träder i kraft. Om en konsument inte accepterar de ändrade villkoren, har denne rätt att frånträda avtalet i enlighet med de regler som gäller för ångerrätt.
Artikel 17 – Tvistlösning Om en tvist uppstår mellan konsumenten och näringsidkaren angående avtalet, kan konsumenten välja att ta ärendet till en alternativ tvistlösning. Det finns myndigheter och organ som tillhandahåller medling och hjälp för att lösa sådana tvister utan att gå till domstol. Om tvisten inte kan lösas genom medling, kan konsumenten ta ärendet till en domstol där konsumenten bor eller där näringsidkaren har sitt säte.
Artikel 18 – Gällande lag och jurisdiktion Avtalet och alla frågor som rör dess tolkning eller fullgörande ska regleras av och tolkas i enlighet med den lagstiftning som är tillämplig i konsumentens land. Om en tvist uppstår som inte kan lösas genom alternativa tvistlösningsmekanismer, ska den behöriga domstolen i konsumentens land ha jurisdiktion.